Fremtidens hus er bygget af genbrug

Vi er i samfundet blevet dygtige til at genanvende en stor del af vores affald, så det kan ikke komme bag på nogen, at vi i fremtiden vil kunne bygge mange ting af genbrug især metal og plast produkter kan anvendes til genbrug. En artikel for nylig i Politiken fokuserer netop på et parcelhus, som man med succes har opført helt af genbrug. Huset er meget miljøvenligt, og det er fremstillet af kasserede containere, gamle aviser, øldåser og korkpropper, således det er et CO2-venligt parcelhus.

Parcelhus bygget af genbrug

 

Det er svært at se, at det er to gamle shipping containere, der udgør skelettet i det 129 kvadratmeter store parcelhus. Huset er beliggende på en 1000 m2 grund, og har en terrasse på 50 m2. Det har kostet 1,7 millioner kroner at opføre dette hus af genbrug. Upcycle House er et af seks Mini CO2 Huse, som Realdania Byg opfører i Nyborg for at undersøge, hvor byggeriet kan bidrage med CO2-reduktion. Mens Upcycle House fokuserer på CO2-trykket fra materialer i byggefasen, undersøger andre huse besparelsespotentialet ved lavt vedligehold, smidige forandringer, lang levetid og bedre brugeradfærd. Målet er et samlet kommercielt bud på et CO2-reduceret typehus til inspiration for den danske typehus-branche og byggebranchen generelt. Husene vil i første omgang blive brugt til udstilling, men tanken er på længere sigt at leje dem ud på forsøgsbasis for siden at sælge dem fra. To gamle containere fra Mediterranean Shipping Company, granulerede flamingokasser fra Punkt1, en opskåret skøjtebane fra Københavns Kommune, kasserede vinduespartier fra en skole i Albertslund og forarbejdet genbrugstræ, aviser og plastikemballage. Altsammen er i Nyborg på Fyn blevet omdannet til et 129 kvadratmeter stort parcelhus med hjælp fra arkitektfirmaet Lendager Arkitekter og Realdania Byg. Som huset netop står færdigt en solbeskinnet sommerdag i midten af juli, er det svært at få øje på genbruget.

En kilde til CO2-besparelser

 

At Anders Lendagers vision om at bygge med genbrugsmaterialer skulle ende med et helt hus, var han i starten ikke selv klar over. For at kunne nå så vidt var det i første omgang nødvendigt at undersøge, hvorvidt det overhovedet kunne lade sig gøre at finde bæredygtige genbrugsmaterialer med en minimal CO2-belastning til fremstillingen af en kvadratmeter isoleret og færdigbehandlet væg. Oprindeligt havde Anders Lendager og Realdania Byg en ambition om at spare 65 procent på CO2-udledningen i denne fase sammenlignet med anlæggelsen af et almindeligt typehus. En ambition, som de bevidst, for at presse sig selv, havde sat »urealistisk højt«, fortæller arkitekten. »Men da vi regnede hele projektet igennem, viste det sig faktisk, at vi havde sparet 86 procent på CO2-regnskabet. Det overgik langt forventningerne og fortæller mig, at vi arbejder i den helt rigtige retning, når det kommer til bæredygtigt byggeri«, siger Anders Lendager stolt.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *