Vælg en klimavenlig grøn løsning til dit hus

Duer nødt til at vælge en energirigtig grøn løsning, hvis du står til at skulle bygge nyt hus. Dels vil du opnå alle fordele og tilskud nu til at bygge boligen, men samtidig når du om 10-20 år vil sælge boligen igen, så er det langt lettere at sælge et energirigtigt hus, hvor bygherren har valgt en grøn løsning. Derved kan du altså fremtids-sikre dit hus, således du ikke får nogle kedelige overraskelser til den tid. Dette fremgår i en reportage i Berlingske, og i artiklen kan man læse, hvordan man fremtidssikrer sit hus ved at anvende en grøn løsning som bygherre.

Vælg en grøn løsning

 

Det er et must med en energirigtig og grøn løsning, hvis du vil fremtidssikre dit hus. Når man som bygherre af et typehus vælger materialer, skal man tage stilling til alt fra dørstoppere over køkken-bordplade og varmekilde til vinduer og tagbeklædning. Langt de fleste føler sig tiltrukket af at lægge deres penge i et pænt og funktionelt køkken. Men til næste år skal et nyopført hus mindst leve op til standarderne for et lavenergiklasse 2 hus, der kun må bruge op til 75 procent af den energi, som et almindeligt nyopført gennemsnitshus bruger. I 2015 strammes energikravene i bygningsreglementet yderligere, så det tilladte energiforbrug halveres i forhold til nuværende standarder for et nyopført hus. Det bør ifølge rådgiver Jørgen Steckhahn fra Videnscenter for Energibesparelser i bygninger allerede nu få igangværende bygherrer til at tænke sig godt om, hvis de vil have et hus, der ikke virker forældet, før det er klar til indflytning. »Mange af de eksisterende typehusmodeller lever næsten op til kravene for et lavenergiklasse 2-hus. Det er et spørgsmål om justering af klimaskærmen i form af for eksempel vinduer og isolering. Skal huset endnu længere ned i energiforbrug og klassificeres som et lavenergiklasse 1 hus, er det teknikken i form af for eksempel et varmeanlæg, der skal justeres på,« siger Jørgen Steckhahn. Solvarmeanlæg og solceller vil også være et godt supplement til det velisolerede lavenergihus, hvor målet er på lang sigt, at gøre boligerne selvforsynende med energi og nedsætte CO2-udslippet til alles bedste,« forklarer eksperten.

En grøn løsning, der altid vil sælge:

 

• To badeværelser – et absolut must for en nybygget bolig. Der behøver til gengæld ikke være hverken badekar eller spa. Derimod er energioptimerende løsninger generelt i fokus, uden at de dog altid behøver at være afgørende. • Hvidevarerne skal p.t. hellere være et smart mærke end miljørigtige. Det må man forvente ændrer sig. • Det arkitektoniske udtryk skal være stilrent og enkelt. • Et anerkendt designerkøkken vil også tælle på plussiden, ligesom neutrale farver på vægge, gulve samt køkken- og toiletskabe gør huset mere attraktivt. • Et større hus med helt op til fire børneværelser tæller også på plussiden. Mange vil gerne udnytte det ekstra værelse til kontor. • Huset skal være i ét eller i forskudte plan. Et to-planshus med stue på 1. sal vil tælle ned. • Stuen behøver ikke være stor, men børneværelserne må derimod gerne være rummelige. • Vedligeholdelsesfrie løsninger er vigtige, f.eks. træ/aluvinduer.