Kampen om at bygge et plushus

Få kender til begrebet plushus, men det er faktisk ganske enkelt, hvad et plushus er. Hvem bliver de første til at bygge et hus, som er et hus, der producerer mere varme og strøm, end det bruger? I Danmark konkurrerer bygherrer med stor mediebevågenhed om at bygge det første danske plushus. Du kan læse meget mere om plushus i Samvirke, hvor de har en dybdegående artikel om miljøvenligt byggeri.

Også udlandet vil bygge et plushus

 

I Tyskland og andre steder er der allerede huse, der producerer mere energi, end de bruger. Så det kan lade sig gøre. Men i Danmark er det dyrt, for der er ingen tilskudsordninger, og staten sikrer ikke en stabil pris på den strøm, husene leverer tilbage til nettet. Der findes ingen standardiserede kriterier for at være et plushus. Så i princippet kan det være et pivutæt hus med en meget stor vindmølle i baghaven. Men de, der kæmper om at bygge det første plushus, har alle taget udgangspunkt i meget velisolerede huse, der yderligere har fokus på elbesparelser og vedvarende energiproduktion.

Eksempler på plushus

 

•    ZERO+HUSET – ligger i Sønderborg og er også et forsøg på at bygge et hus med et energiregnskab, der går i plus. Her er en familie flyttet ind i slutningen af februar 2009. Huset er opført i samarbejde med en stribe virksomheder, blandt andet Carl Bro. Huset skal illustrere, at danske familier kan få opfyldt alle ønsker om et flot og funktionelt hus, samtidig med at huset producerer mere energi, end det forbruger.

•    VILLA ÅKARP – danske Rockwool arbejder også på at opføre et plushus. Det ligger i Sverige lidt nord for Malmø. Her bygger man 32 m2 solceller, der producerer elektricitet året rundt. VILLA ÅKARP – huset vil komme til at producere mere end halvanden gang så meget energi, end beboerne bruger.

Men måske er kampen allerede afgjort – for i 1978 byggede ingeniør og opfinder Jean Fischer et plusenergihus i Tommerup på Fyn. Huset havde solfanger, vindmølle og sågar en elbil. Huset havde alle moderne bekvemmeligheder og producerede mere strøm, end Jean Fischer selv kunne bruge. Han solgte den overskydende el til det lokale elselskab, men fik en dårligere kurs end den, han købte for.  Huset er 120 m2, og missionen var at bygge et hus, der ikke så aparte ud, men som var smukt og samtidig kunne producere mere energi, end det brugte.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *