4 måder at være mere miljøbevidst i hverdagen
I en tid hvor ord som “miljø”, “forurening” og “aftryk på klimaet” får mere og mere opmærksomhed, er det naturligt at have mere fokus på, hvad vi selv kan gøre for klimaet. Der findes klimanægtere og klimakæmpere, og hvis du befinder dig i den sidste gruppe, ved du også, at du selv skal hjælpe til.
Vi har samlet lidt forskellige tips, som skal give dig inspiration til, hvordan du passer på vores verdenshave og ozonlaget.
1. Vær fornuftig med transporten
En af de allerbedste løsninger er – og vil nok altid være – at tage cyklen. Cyklen drives af egne kræfter, og det, der “koster” noget i udregningen, er kun fremstillingen af cyklen.
Hvis du ikke kan nøjes med cyklen, kan offentlig transport også være en god mulighed. Her deles I flere om ét køretøj, og på den måde spares der.
Er du helt afhængig af at have en bil, bør du overveje at anskaffe dig en el- eller hybridbil. Hvis du frygter, at en elbil er for besværlig, når det kommer til at oplade, kan du få en ladeboks til elbil til dit hjem – så bliver det næsten ikke nemmere.
2. Undgå så vidt muligt plastik
Det er efterhånden svært at undgå plastik. Men vi bruger så meget engangsplastik, og det er ikke engang halvdelen, der bliver genbrugt. Det bliver i stedet brændt eller gravet ned, og så kan det være lige godt.
Derfor skal du, så vidt muligt, undgå plastik. Når du køber legetøj til dit barn, overvej da at holde dig til træ- og metallegetøj.
Drikkedunke og madpakker fås i bambus, stål eller endda træ – køb disse frem for plastikbøtter. I forhold til plastikbøtter kan du prøve at anskaffe nogle i bambus eller stål.
3. Tænk dig om i køkkenet – og supermarkedet
Når du pakker mad ind eller rester ned, så undgå at bruge poser. Put tingene i bøtter, brug ikke vitawrap eller stanniol, men put tingene i en kasse, som kan genbruges.
Læg en dyb tallerken over skålen med rester frem for et lag vitawrap.
Og når du er ude at handle, så gør det én gang om ugen med en plan in mente. På den måde køber du ikke alt mulig mad, husstanden ikke får spist.
Lad være med at købe en kæmpe pose brød, hvis ikke familien spiser det. I det tilfælde er det bedre, der købes flere små poser i løbet af ugen.
4. Hav et net med dig
Denne del hører også under sektionen “mindre plastik”, men alligevel fortjener et genbrugeligt net en sektion helt for sig selv.
Det er nemlig superfint at have en stofpose eller et net med sig i tasken altid. På den måde risikerer du ikke at spilde penge eller plastik på en pose, hvis du uventet ender i en dagligvarebutik. En stofpose til grøntsager er også en rigtig god løsning, så du slipper for at tage engangsposerne til grøntsager.